Saturday, August 27, 2011

Abdullah Aish Wafiy bin Norshahrin

atas permintaan saido jd nak cite sket lah mcm mane kami pilih name bb nih..huhu..
mule2 dulu lepas tahu jantina bb dah suggest kat cik abg mcm2 namelah..
klu blh mmg nak name sahabat2 nabi..
supaya bile org tanye knape name nih blh cite kan kehebatan2 kisah sahabat2 nabi..
and berharap dan berdoa supaya zuriat kami blh jd mcm mereka dlm menegakkan agama Allah ini..

but..cik abg kate..try jugaklah tgk2 name dkt tenet..
klu type nama dkt google kan kuar sume and makne die skali..
so search jugaklah kt tenet..tilik2 punye tilik..
nampak lah name aisy nih..kitorg rase mcm best je bile sebut name aisy nih..
maksudnye pon ok je..kaya/mewah..jd decide lah nk letak name aisy..
dlm tenet tuh tulis y kat blkg tuh..tp mcm same je klu letak huruf h..
tanye lah cik abg knape taknak y..die kate huruf h motto kakkoi..hahaha...layan~

then, mcm pendek sgt plak aish je kan..
kite plak nak letak abdullah sbb name abdullah or abdul rahman ialah name yg plg disukai Allah..
sunnah nabi berikan name yg baik2 utk anak2..
jadilah abdullah aish..then mcm tergantung lah plak maksud name bb nih kan..
search lg mane yg sesuai..pastuh kite mcm tertarik dgn wafiy yg maksudnye jujur..
cik abg setuju jer..kite pon oklah..Abdullah Aish Wafiy..Hamba Allah yg kaya dgn kejujuran..
sbenarnye mengharapkan anak ummi and ayah nih kaya dgn segala sifat2 yg mahmudah iA..

so nnt klu die ade anak plak..mungkin name anak die pendek jelh kot..huhu..sbb name die dah pjg..haha..

opsss..lagi satu knape pilih name depan dia huruf a..supaya nnt kat dlm kelas slalu kene duduk dkt depan..huk3~..anak ummi and ayah klu dah besar nnt and terbace entri ummi nih jgn marah yer!!hoho..

6 comments:

Has said...

いい名前です!:)

Cik Hana said...

haha... nnti jadi macam membe aku yg nama dia huruf a.. asyik bengkek je sebab apa2 kena jawab soklan pun dia dulu. kalau yg z pun bengkek gak.. sebab apa2 pun asyik jadi org last je...

abdullah aisy wafiy : hamba allah yang kaya dengan kejujuran.. hamba allah yang kaya dan jujur.. ngehehe macam uthman r.a

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

sensei..sankyuu~

aci..kaya dan jujur eh??aku pon tak reti lh bahase arab nih..tp insyaallah2..moga dicontohi sahabat nabi itu..

Saido said...

Huhu.. First time tau Aish tu nama arab..
Sebelum ni ingatkan hangpa berdua minat ngn Aishwarya Rai sebab nama singkatan dia memang Aish ;)

Maksud dlm bahasa Arab memang terbaeeekk!

p/s thanks sbb buat entri nih..

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

haha..aku tak terfikir plak yg tuh..tp hari tuh aku g klinik pon doktor tuh india die tersilap sebut aishwarya rai tuh..haha..

NzahidahZ said...

hehe...gud2...aku pun mmg nk letak name anak aku A jugak biar dok depan n salu kene dulu...haha...