Sunday, June 24, 2012

atarashii seikatsu

fuh..fuuuuuuh..lama dah tak kasi updet..

nak updet sket lah..aish kun mou soro soro 1 years old desu..
this becoming 11th of July 2012..
teringin juga nak sambut besday for him..
but no respond..huuuu..
takpelah..ummi tetap sayang aish jugak wlu pon tak celebrate besau2 tau aish kun!!!

tsugi..skang dah almost 1 month++ keje kat satu company jepon..
maxell tohshin namenye kat batu berendam..
no comment about this company..
but i'm not going to susume this company to otoko..huk3~
kene kije hari sabtu plak tuh..iya desukedo..shikata nai..
betulkan niat anda wahai farah chan!!!!

lagi ape ek?owh2..i'm really like to do business right now..
dah try jual baju muslimah..and towel..
wlupon kadang2 takde respon tp really hope one day I can do business from home..
what ever kind of business I don't mind..
but the important is, the business will give advantage to the muslim/muslimah world's..insyaallah..

why from home????
really want to jage anak sendiri sgt2..
wlupon actually dulu byk tdo..n paksa aish tdo same2..
tp after keje nih..masa tdo siang dah kureng..
cuma blk keje sooooOooo tired lah..
masak pon kureng..jgn lah kasih sayang cik abg pon makin kureng..hohoho..

lapangkan rezeki kami Ya Allah..
berikan kesihatan yg baik buat kami Ya Allah..
jadikan kami hambaMu yg lebih baik Ya Allah..
rabbana hablana min ladunka rahmah innaka antal wahhab..amin!!!



see..how cik abg tak suke amek gambar dgn bini die..wakkakaka..

hari tuh g jln2 kat taman rama2 ayer keroh dakke??huhu..
saje bawa aish kun jalan2..kasik layan gambar sket..





klah..mau solat n tdo..esok kije plop~

Thursday, April 5, 2012

aish kun..

video

sajer upload video aish kun..
nnt dah besar blh kasik tgk kecik2 guane..huhu..

Monday, April 2, 2012

tambah kalori..yeay!!

2 years already..alhamdulillah..

takbir..allahuakbar!!!takbir..allahuakbar!!!
alhamdulillah..already masuk 2 years our wedding..
2nd april 2010..and today 2nd april 2012..


and blessed with si buday kecik baru tumbuh gigi 2 btg nh..
abdullah aish wafiy..semoga menjadi jundullah insyaAllah..


walaupun bukan setiap hari nya indah2 belaka..
tp kene sentiasa berusaha utk jadikannya indah..huhu..
disirami dgn sakinah, mawaddah dan rahmah..

tadi baru pulang dr hantar adeq2 ktj fly ke nihon..
terima kasih yg tak terhingga kepada suami tercinta..
sbb sanggup hantar daku jua ke KLIA dan menunggu dgn sabarnya..
walaupon esok hari keje..melaka-bangi-klia-melaka..

gembira utk mereka..
almost 2 years kenal diorg dan mcm2 memori bertakhta di hati..
walaupon tak dpt nak salam semua..
semoga kami terus mencari dan melaksana matlamat hidup kami..
minna ganbatte..akak pon ganbarimasu!!


pic di atas nih gambar promosi yer..
kot2 lah ader sesape nak tempah..hehe..
tp saye masih beginner..
inilah hasil drpd kerja tgn pertame saya..huk3~
jahitan di tepi masih buruk2 lagi..
akan perbaiki dari semase ke semase..

Wednesday, March 14, 2012

mampukah aku??

Friday, March 2, 2012

cancel..

seyes tak tahu nak plan ape future..
klu fikir duniawi..
mmg sume bende nak and must complete..

Wednesday, February 29, 2012

copy paste~

impian yg memerlukan usaha sayang!!

Sharing is caring #2
Nk berkongsi quote dr buku Prophetic Parenting...
" Kebanyakan orang belum menyadari bahawa anak2 adalah salah satu unsur umat ini. Hanya saja dia bersembunyi di balik tabir kekanak-kanakannya. Apabila kita singkap tabir itu, pasti kita ketemukan dia berdiri sebagai salah satu tiang penyangga bangunan umat ini. Akan tetapi, ketentuan Allah pasti berjalan, iaitu bahawa tabir tersebut tidak akan tersingkap SELAIN DGN BIMBINGAN DAN PENDIDIKAN SECARA BERKALA, SEDIKIT DEMI SEDIKIT. Oleh kerana itu, harus dilakukan dgn perencanaan yg matang dan bertahap."
- Asy-Syaikh Muhammad al-Khidhr Husain rahimahullah...

Muga Allah berikan kita kekuatan utk terus istiqomah dgn setiap usaha kita membentuk para penolong2 agama Allah yg akan meninggikan yg Al-Haq di masa depan, biiznillah~~ =)"

setakat mana kita peduli?

subhanallah!!

Monday, February 27, 2012

budget..

MINUS sokmo..haha..sape suh jd syufu..

Friday, February 24, 2012

iken?

status saya --> suri rumah grad jepun

Thursday, February 23, 2012

rumah tangga..

adey!hari nih ptg basilah plak mknn aish kan..huuuu~
buat bubur nasi + puree apple + ayam + carrot..
ummi ingat blh tahan ke ptg klu tak letak dlm peti ais..
rupenye basi juge..nmpk sgt ummi nye *****..itupon taktau ke blh basi??
terpaksalah bg mkn nestum..kesian anak ummi..huuuu~
dr lapar tak mkn pape bg jugak nestum..
alhamdulillah ade puree apple lg dlm peti..
kasi campur sume2..habes aish kun mkn..sbb nye manis lah kot!!

aish pon dh mule berckp ye..emmma..ma..ma..ba..
ntah ape perkataan die sebut pon ummi tak berape nk pasti dgn jelas nye..huhu..
die ckp ma..kite pon reply mi..huhu..
blaja sket2 ye sayang..lama2 jd bukit..

yosh..sape yg blm mendirikan rumah tangga..
bakal mendirikan rumah tangga..sedang berumah tangga..
sebenarnye ingin mengingatkan diri sendiri..
muhasabah lah diri sentiasa..
jgn tunggu rumah ngan tangga2 die dah meletup baru nak muhasabah..

dulu time kapel2 tak fikir tanggungjwb yg besar bakal menimpa..
bajet blh handle sume tanggungjwb ye..
tp..jdkan sume tu pengalaman hidup ye utk baiki diri..
mesti diri sendiri punye salah byk punye..
jgn tuduh2 org lain..

klu ikut majalah solusi tu yg tema poligami tuh..
ade cite kat court org tu nak bercerai..
hakim tuh senang je soalan pertama dier..
bagaimana hubungan antum dgn Allah ye?solat tak?
terus-terang je suami dier ckp..die mmg tak solat..
isteri dier plak kadang2 solat..aiyak~

kadang2 kite fikir kite yg solat nih pon ingat..
dh selamat ke dr godaan syaitan..
yg mmg suke m'porak peranda kan hubungan suami isteri?
solat ku ikhlas tak lagi krn Allah?
sayang suami..anak2 krn Allah tak?

teringat ade mmbr penah share..
beza baik insaniah dgn baik islamiah..?!
baik insaniah nih mmg fitrah manusia nih nak kpd bende baik..
jd, mcm takde beza lah antara kite yg islam dgn yg bukan islam..
baik islamiah plak..mmg kite ikut syariat Allah dan tunjuk ajar Rasullullah..
ganjaran keberkatan dan redha Allah yg ingin kita capai tu yg berbeda sih..
tp slalu aku alpa..bajet diri sudah hebat..

Saturday, February 11, 2012

pesanan hot!

sape2 yg belajar and dpt biasiswa byk tuh..
stlh g program, ryoukou, usrah dll..
but still ade lg duit lebih..
pleassssssssssse lah menabung dari skrg..

klu perlu je shopping sket2..
jgn jd mcm saya time dolu2..
blanje tak hengat dunia..kuar sket2 nak bli baju lah..
pastu shopping online rambang mate..
blajar nye sket jer..smpi nak keje pon takut..
sbb tak yakin ape yg penah di belajar dolu blh pakai ke tak ntah~

and skrg..saye sgt menyesal yg mmg Allah tetapkan NO undur2 blk for the past..
sbb ape??hutang dunia dah bertimbun kot..
jd kpd sesiapa yg blm mula..blm t'lambat lg..
just put aside berapa yg blh simpan dlm sebln tu dulu..
krn nnt dah kahwin u really2 need it..
Ya Allah permudahkanlah..semoga diredhaiMu Ya Allah..

Monday, February 6, 2012

altezza for sale..


tolong cik abe promote sket..huhu..
akhirnya stlh diskusi2..
kitorg nak let go lah altezza putih nh..
sape2 yg berminat blh msg cnh..
kat fb pon blh..mane2 pon blh..
sekiranya ini yg terbaik permudahkanlah Ya Allah..
sape2 yg seyes buyer nak tau detail ttg car nh..
nnt dah pm saye kasik detailnye..hehe..
detail kene tanye cik abe lah..
kite dop pandai kete2 nih..huhu..

reminder..

ambil dr blog nh pks..
wlupon mcm pjg artikel dia tulis..
tp buat nak bace sampai habes gak..
slalu susah nak bace artikel yg pjg2 nh..


Nasihat kedua yang selalu aku ingat adalah nasihat bagaimana “mengukur kejujuran”. Beliau punya standar untuk mengukur kejujuran dan kebajikan orang. Ajaibnya, standar yang beliau pakai selalu menyandarkan pada riwayat salafushalih. Kata beliau suatu waktu; “Akhi, jika engkau ingin mengetahui kebenaran dan ketulusan seseorang dalam sebuah masalah, terutama tentang agama-nya, maka lihatlah subuhnya. Jika ia merutinkan diri berjama’aah di subuh hari di masjid jami’, maka ia orang yang terang sanubari-nya. Karena jama’ah di subuh hari bagi Nabi, para sahabat dan ulama adaalah tolok ukur kejujuran atau kemunafikan.


tiba2 teringat kat mmbr ku sarah..
smlm calling2 pas lame tak call..
bile tanye nak bakal suami yg mcm mane??
meh nak tulun crkan..
"nak yg pergi solat subuh kat masjid!!"
huuuu..mane nak g cari??

Friday, February 3, 2012

generasi rabbaniyah..

buat kerana rasa cinta kpd Allah..
bukan krn terpaksa..bkn krn utk mengisi masa lapang..
percaya dgn janji2 Allah..

-Sheikh Dr Juma'ah Amin (Naib Mursyid Am IM)-

jdlah kamu ahli ibadah sblm kamu jd pemimpin - HAB

Monday, January 23, 2012

kadang-kadang lupa..


after read the above article..
perlu refresh blk niat skang nih..
slalu hampa dgn diri sendiri..
bila org kate belajar jauh2 and then jd housewife jer..
rasenye daitai dgn mmbr2 yg len..
aku sorang je yg jd full-time housewife kot..

suka sgt bile bc perenggan nih dlm article nh..

The first three years is the most critical time in a child’s development; he or she will learn more in the first year than in any other period of life. The first year of a child’s life has been identified as
a time when ‘basic trust’ was established through the mother’s consistent responsiveness to her child’s needs. In the 1950’s, studies of infants in hospitals and foundling homes documented the devastating effects of maternal deprivation and pointed to the importance of attachment. Attachment refers to a biologically determined tendency of a young child to seek proximity with the parent during times of stress and also to the relationship that allows securely attached children to use their parents to reestablish a sense of well-being after a stressful experience. Insecure attachment may be predictive of later behavior and learning problems.[1]
I’m sure that all mothers have witnessed this in their child: He falls and bumps his head then runs to mama for a few hugs and kisses, and after that he is on his way. He needs this reassurance in order to develop into a strong, confident adult.

Friday, January 20, 2012

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

alhamdulillah..minna goukaku shimashita..

Thursday, January 19, 2012

catatan..

hari nih kames..aish 6 bln seminggu..
dah mula merangkak beberapa langkah..
aiyak..td try tersembam kt lantai..
sbb tak reti budget lg langkahnye..
pastu ok..pastu tgh tulis2 nh tersembam lg..aiyo~

Tuesday, January 17, 2012

bubur nasi + kurma ajwa + heinz apple

first time nak buat bubur nasi utk aish yg manis2..
dulu pon ade buat jugak..
tp cik abg kate tak sedap and aish pon mcm tak suke je nk mkn..
dulu buat bubur kosong..aish muntah..
hari tuh buat bubur campur carrot..aish mcm tak suke jer..

kali nh ummi try buat bubur dgn kurma..
separuh genggam beras dgn sebiji kurma ajwa..
oleh sbb tak retilh sgt..
masuk je skali kurma dgn beras..masak atas dapur smpi beras jd bubur..
nnt kurma tuh punye kulit akan t'tanggal sendiri..
ummi buang kulit kurma tuh..
takut nnt blend still ade rase kulit2 tuh aish t'sedak coz tak hancur..

dah kembang nasi tuh..kasi sejuk sket sblm masuk blender..
takut rosak plak blender panas2 nnt..pakai blender biase jer..
nak bli yg mmg utk food processor blm mampu lg..wa3~
dah blend bhg 2 utk mkn siang ngan mkn ptg..
then ummi campur sket dgn heinz puree epal..
ummi try sket dl..wokeh lah tuh manis2 original..
tiada perisa tmbhn..huk3~alhamdulillah..


esok nak buat bubur ape lah plak??bubur kurma lg lah..hohoho..

Monday, January 16, 2012

food..

mknn..pergh..dolu2..pening nak fikir supaya dpt bf aish fully..
skang dh masuk 6 bln pening plak nk fikir nk bg anak ummi mknn yg terbaik..
but..aish kun dh stat mkn dr 5 bln lebih nestum dan biskut rusk..

mula2 ummi takmo bg mkn lg..sbb tak ckp 6 bln lg..
tp jd ok ble bace buku and aish dah ade tande2 blh mkn tuh..
so...blh lah rasenye bg mkn..dua signs yg ummi baca..
satu dh blh tegakkan leher..dua bile org mkn die buat mulut mcm kunyah2 nak mkn jugak..

skang dah 6 bln lebih..laju je mengesot kat ummi or ayahnye klu kitorg tgh mkn..
juga tlh disumbat dgn pelbagai-bagai mknn..org kate..nak bg rase..
saaa..layan jelh kan..tp pening jugak..ntah lah..

ummi tak b'kenan sgt nak bg aish nestum ngan biskut rusk..
sbbnye so sweeet lah..
tp hari tuh bg bubur + carrot yg dh blend halus..
ayahnye kate tak sedap and prefer nestum..

jd saikin ummi asek skodeng blog2 mommies yg len..
mcm mane diorg pelbagai kan mskn supaya bb suka mkn..
knape lh aish dpt ummi yg malas nh..
bile skodeng blog mommies yg rajin masak nh..
pergh!!!!!!!!oooooosem betullah..

tp kadang2 terfikir..anak2 org yg susah2 tuh ape ye diorg mkn time bb??
berkhasiat tak mknn diorg nih??!!
klu tgk menu..yogurt..cheese..pasta..fuyooo..
nih blh lh nak bg slagi mampu insyaallah..
insyaallah..setiap masing2 ade rezki yg tlh ditetapkan Allah..
tp perlu berusaha..but ummi tak cukup enough berusaha lagi!!!iya daaaaaaa!!!

esok nk try masak bubur plus dgn puree epal lah yg dh siap bli jenama heinz..
hope aish mkn and suke!!!!!and hope takde problem len..chuak kot nak bg mkn nih..
takut tersilap bg..lain pula yg jd..hurm~resah gelisah..

Thursday, January 12, 2012

6 months already ka?!

tgh ade mood nak cite perkembangan aish kun..huk3..
5 bln lebih hari tuh aish kun dh blh angkat2 punggung..
5 bln stgh mcm tuh kot die dah mule mengesot..

first time tuh..ummi nye tgh solat dah dua rakaat dah..
mcm biasa letak aish kat sblh klu solat tuh..
skali die mengesot.."gedegang!!!"..langgar almari cermin..
aiyo ini budak aaa..benti solat lah jadinya..nanges sudah..

skang dah mcm2 gaya dah die buat..dah totally blh angkat sume badan dah..
blm blh merangkak lagilah tapinya..
dia acah2 jer..mcm nak kedepan2..pastuh die meniarap blk..
cerite yg extreme2 mcm2 lglh..huhu..ummi die tak pandai jaga..

aiyo..aish dah bgn lah plak..


Sunday, January 8, 2012

life..

dah 3 minggu duduk melaka..
life??? no comment..
kasi upload picture aish kat pantai klebang..dakke???
bersama ummi n ayah nya..
aish almost nk masuk 6 month..




p/s: baru psg unifi desu..huhu..after 3 weeks menunggu..