Wednesday, August 24, 2011

cabaran bf baby aish..

huk3~cabaran bf anak pertama tersgt lah mencabar jiwa dan raga..
kesabaran mmg sgt teruji dan mmg terbukti mmg bukan seorg yg penyabar rupenye saye..
sblm melahirkan anak lg dah berazam utk fully bf baby..
tp rupenye susah juga ye!!

after lahirkan bb aish nak bg die minum susu ibu..
tp nurse tu kate susu takde..tak kuar lg..so diorg bg susu formula dulu..
dkt klinik annur 2 kali aish minum susu formula..
nurse kate nnt die ajar care bf bb so pasrah diorg bg susu formula..
tp sebenarnye mmg susu takkan kuar mencurah2 pd awal 2,3 hari kelahiran..
hanya susu yg dipanggil kolestrum kuar sket2 dan ia sbenarnye sudah ckp utk bb yg baru lahir..
nih fakta yg baru kite tau skrg..Allah dah jadikan yg awal2 tu ckp utk bb sbb perut die time tuh kicik je tak perlu minum byk2 lg..
nih yg saye dgr and bace dr org yg mmg bf bb die..(klu salah btulkan eh)..
and nurse tu terlupe kot janji die nak ajar care bf bb..
last2 diorg tak ajar pon..

first week lepas aish lahir tuh mmg byk care gune nak bg die minum..
sbb die byk tdo..ibu bising takut bb lapar..
sedih sgt..susu katenye kurang..dah lah tak reti nk pegang bb langsung lg..
terpaksa lah dgn sedih rela pasrah bile bb diambil bg susu formula..
nak pulak die jaundice plak kene masuk wad..adoi..
first time experience masuk spital HKL dgn bb..letak die bwh lampu..
aish plak ngamuk2 takmo tdo bwh lampu tuh..
waduh..perit sungguh dgn jahitan tak berape baik lg..blasah jugak bf die..
(mcm mane lah ibu dulu ek time anith dulu pon kuning..siap kene tukar2 darah lg..kite yg smlm je kene masuk wad pon dh nanges2..haha..)

mule2 try pam susu..walau pon susu sket..try gak bg dgn sudu..
takut klu bg botol yg ade puting tu nnt die taknak minum susu kite lg dah..
tp alhamdulillah smpi skang aish ok je klu due2..
tak jd nk bg dgn sudu dah sbb susah plak nnt klu keje ke ape kan..

pengalaman time mengurut mesti aish bangun..pastu lapar plak dah..
klu tanye mmbr..anak die klu die time urut bidan tu letak bb tu dkt die kasi minum..
bidan yg kite urut tak plak mcm tuh..die kate susu awak tu sket, cair plak tuh..kadang2 kene campur jugak..sedey giler dgr..
jd cik abg dgn ibu pon bile bb dah mengamuk terpaksa lah jugak kasi susu formula..

lg satu..aish klu nyusu lame giler!!!!!
ramai btul org ckp..ade ke tak susu tu???
siyes taktahu nak jwb ape..hati pedih giler..spatutnye susu kan anak brape lame ye?
nilh first timer..takde experience..wa3~
akhirnye cik abg yg tgk isterinye duk sedih2 nih search lah tenet ape brg mkn boleh kasi tulun bg milk booster..akhirnye terbeli lah produk shaklee..
tp skrg sbenarnye rase our mind thinking yg plg bg milk booster kot..
klu asek fikir susu sket jer..mane tak merudum kan??
and br nih ade jumpe k.hanis and die yg mmg bf anaknye kate..slagi anak tak mengamuk insyaallah dgn izinNya ade je susu tu..pheww..lega alhamdulillah mendengarnye..terubat sket jiwa..haha..

lagi satu selain pemberian susu formula..bab bg air kosong plak..
mule2 sedih sbb kene bg air kosong jugak ke kat bb..sbb nye kite bace blog mak2 yg mmg bf bb die kate tak payah bg air kosong dah sbb dlm susu kite mmg dah terkandung byk air n mmg ckp utk bb..
bile ckp dkt cik abg die tanye kite, "klu bg air kosong ade problem ke kat bb??"
aaaa..sudah..bace part yg takyah bg je..part yg klu bg ade effect ke tak..tak bace lah plak..hahaha..jd fikir punye fikir..ok jelah klu org dh nk bg..
dkt spital n klinik kerajaan pon same..tak tulis plak effect ape klu bg air kosong..
suruh je jgn bg..tp taktau knape takyah bg..or maybe diorg ade tulis kite je yg tak perasan..huhu..
nmpk sgt kurang pengetahuan dan pembacaan..hehe..

satu lg cabaran bf aish nih bile nak bw bb kuar jejln..
fikir byk kali tuh nak kuar..klu blh tunggu die tdo baru kuar..
dah lah dlm pantang tu perlu byk kali g klinik utk cek kuning die..adoi..sengsare jugak ooo..
nak2 klu die bgn and mengamuk..
ade skali tuh pergi tesco nak bli brg rumah..haiyak..
cabaran giler time tgh2 pilih brg tuh bgn plak si aish nih..awal2 tu blh lah die senyap..
tak lame pastuh lapar lah die..mcm mane nk kasi bf tuh..???

itu sume dugaan utk diri ku..semoga tabah..semoga lebih sabar..byk2kn berdoa kat Allah..insyaallah blh bf anak smpi umur die 2 thn..sore wo shitai naaaa!!!

7 comments:

Anonymous said...

salam kenal farah..lompat2 blog smpi ke sini ^^

baca entri, rasa terpanggil utk support misi bf farah. hihi. i am a mother of two, n both of my sons awal2 mmg byk lah jugak top up dgn formula atas beberapa sbb. :(

tp lps balik rumah, mmg gigih lah study tntg breastfeeding cari ilmu sebyk mungkin n belajar2 susukan baby. ternyata mmg byk sbnrnya fakta tntg bf yg kita tatau, n yg selama ni disalah anggap. so farah jgn give up k, keep on studying n trying ur best. iA rezeki baby byk.

bila duduk dgn `orang lama` (mak, nenek, etc) mmg akan ada byk campur tgn wpon kita tau n nakkan yg terbaik utk baby kita. so just do what ur guts n mother instinct told u. it never goes wrong when it comes to ur baby ^^

mmg susu ibu sangat2 cukup utk baby. sikit atau byk baby minum, farah jgn risau k. baby br lahir ni tau byk mana dia perlukan. kdg tu bukannya nk minum sgt, tp lbh kpd nak dekat2 n merasa kehangatan umi dia. yelah, br keluar ke dunia, the worlds is a scary place for him.
tp ramai org salah anggap n kata kita yg xde susu. huhu. this is just so sad n demotivating rite?

dri saya, jom usaha beri yg terbaik utk baby kita. iA dgn pembacaan n ilmu yg byk, kita boleh lbh yakin utk bf.
kalau baby aish nangis in public mmg satu cabaran sbnrnya bg furst time mom, sbb yelah, baby kecik ni minum xbyk mana (perut pon kecik lg kan), cepatlah lapar semula kdg tu. xpon dia perasan umi dia xpeluk2 dia, terus dia nangis. hehe.
so nk suggest farah utk babywearing. boleh tgk2 kat website "malaysianbabywearers" utk info yg lbh byk. biasa kalau newborn plg mudah guna wrap xpon ring sling. nk bf in public discreetly mmg sgt membantu! ^^ kalau dh tera sikit sambil jalan tu pon boleh bf tanpa org sedar tau. hehe.

cubalah ye. n yg plg pntg, iA baby akan selalu rasa tenang digendong. pengalaman sendiri, setakat 2 jam carry (dlm perjalanan ke, shopping ke) mmg bb akan byk tido sbb syok sgt. hehe.
but dun worry kalau org kata takut baby asyik melekat je nnt. tu tandanya baby tuh attached dgn kita. sgt best. lagipun, bab clingy atau tdk ni mostly ikut karakter baby juga. bukan sbb `spoiled` byk digendong atau bf. hehe.

wah pnjg dah. saja nk bagi semangat kt farah supaya terus kuatkan semangat ye. iA, everything will be ok. just trust yourself dear..
wslm.

NzahidahZ said...

bagus betol komen anon ni farah! keep it up..hehe

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

alhamdulillah to unknown..sgt2 memberi motivasi..saye siap suh suami bace lg komen unknown nih..huhu..semoga setiap langkah dan nasihat yg diberikan mendapat keberkatan and supaya saya dpt praktikkan yg terbaik..harap sgt2..

ida..tulh psal..sgt2 need support skang..

Anonymous said...

oh, lupa nk promote website "susuibu.com" in case farah blm pernah join/masuk situ.
i learned a lot from there, n also gained motivation to continue bf-ing my sons.
hope that helps too ^^

selamat hari raya ye farah.

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

nmpk gaye mcm nk give up je dah nih..susu byk kali..tdo kejap bgn..org asek ckp bb tak kenyang..susu lame giler..bb nanges jer..rase mcm bkn rezki saye nk bf bb kot..

Anonymous said...

huhu..kesian farah. mesti tensi kan. nk bantu baby supaya xnangis2, nk tahan dengar kata org lg. :( i feel u..

apepon, yg pntg farah jgn tensi2 ye, stress boleh jejas pengeluaran susu.
farah dh check baby minum mcm mana? cara lekapan dia, adakah hisapan dia betul? kalau lekapan xbetul, bb hanya akan dapat minum sikit, tu yg xpuas2 kdg tu.
ada byk reason kenapa baby nangis..pengeluaran susu lancar tak ye? i mean, byk tak `liang susu`(apa ek istilahnya..hehe) yg dah terbukak kt nipple? satu nipple slalunya ada lbh 10 liang. kalau semua dh bukak (dek hisapan baby yg kuat) iA susu yg berjaya disedut juga byk ;)

in case farah masih nk berusaha, i suggest farah contact any lactation counsellor, n they will help u to assist ur breastfeeding process ;)
mata ganbareru?
mendoakan moga farah akan terus dicekalkan semangat..i believe every mom can bf their babies. hehe. n kata "baby tak puas/xcukup susu" tu hanya akan demotivate ourseleves wpon kita sendiri yakin yg susu kita OK.

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

hoho..mekaseh ye unknown..klu blh nak tahu sape nih ye?kot2 lah mmg kenal kan..
stakat nih alhamdulillah..still ganbaru..hari tuh yg die mengamuk tuh mmg dah tensen giler..hampir seharian gak die ngamuk..tp last2 lame gak bb tdo..alhamdulillah sesgt..